78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n?

Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to bída

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
> Datum: 06.2.2008 22:26:50
> ----------------------------------------
> Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a
> teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je
> možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba
> tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k
> karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed.
> Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med,
> třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med
> od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200
> mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat
> takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly
> sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako
> kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná
> piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké
> zásoby v náhradních plástech.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM
> Subject: Re: Neklidné zimování
>
>
> > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již
> > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup
> i
> > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není
> > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro
> > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou,
> kde
> > se používá KM).
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 27183


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n?

Zapomněl jsem dodat že stejně přijdu tak o jedno z třiceti

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
> Datum: 06.2.2008 22:58:28
> ----------------------------------------
> Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v
> podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na
> zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem
> Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě
> napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše
> jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních
> loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam
> dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to
> bída
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
> > Datum: 06.2.2008 22:26:50
> > ----------------------------------------
> > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a
> > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je
> > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba
> > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k
> > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed.
> > Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med,
> > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med
> > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200
> > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat
> > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly
> > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako
> > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná
> > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké
> > zásoby v náhradních plástech.
> >
> > R. Polášek
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz>
> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM
> > Subject: Re: Neklidné zimování
> >
> >
> > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již
> > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup
> > i
> > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není
> > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro
> > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou,
> > kde
> > > se používá KM).
> >
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 27186


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu